dijous, 1 de juny del 2023

Xarxes socials i mitologia

En la Societat de la Banda Ampla del Catedràtic i Doctor Joan Francesc Fondevila Gascón les xarxes socials són necessàries per divulgar les diverses àrees de coneixement. I el classicisme i la mitologia no n’han de ser una excepció. Alguns autors critiquen la vaguetat dels cercadors i la dificultat de trobar fonts sobre aquesta matèria, ja que lògicament existeixen nombroses fonts.

De fet, es recomana formació i informació per part dels usuaris per poder utilitzar criteris de cerca adients. Així mateix, se considera que el coneixement científic s’està abocant cada vegada més a Internet, atès que la major part de journals científics indexats disposen de versió a la xarxa, i la de paper està minvant, arran dels costos de producció i distribució, atiats per l’augment del preu de paper. Això implica solucions obertes (les revistes en open source), d’altres de mixtes i d’altres de pagament. En aquestes darreres, el màxim que el pot llegir sense haver de pagar són els abstracts.

En aquest context, audiovisual i tecnològic, és necessari saber destriar entre les revistes amb veritable qualitat i els possibles fake journals. Google Scholar acostuma a ser un bon aliat en aquest camí, prioritzant les revistes JCR i Scopus.

Un avantatge intrínsec a Internet és la capacitat per part dels lectors d’esdevenir productors de continguts, el que s’anomena prosumer. Tanmateix, la teoria de Nielsen assenyala que existeix un esquàlid u per cent de creadors de continguts, un nou per cent de recreadors o comentadors dels continguts, i un 90 per cent de lectors, de forma passiva. Per tant, les coordenades analògiques s’han traslladat a l’entorn digital. Caldrà adaptar-s’hi i aconseguir que la mitologia solqui les xarxes socials amb naturalitat i eficàcia. Un modest blog com el nostre tracta de col·laborar-hi.


5 comentaris: